Richard Collins: Multi-tasking isn't just for humans

Researchers have found that some bird species manage to nest along the way while migrating
URI doctoral student Colby Slezak places a leg band and GPS transmitter on a female American woodcock at the Francis Carter Preserve in Charlestown, Rhode Island. Images courtesy of Colby Slezak

URI doctoral student Colby Slezak places a leg band and GPS transmitter on a female American woodcock at the Francis Carter Preserve in Charlestown, Rhode Island. Images courtesy of Colby Slezak

What is this life if, full of care, we have no time to stop and stare — 'Leisure' by William Henry Davies

Are women better multi-taskers than men?

A Chinese study found that they are, but a Swedish one found the opposite.

For birds, however, multi-tasking isn’t possible. A male, establishing a territory and securing a mate, must pull out all the stops. Females have to build nests, form eggs, incubate them, and rear chicks. ‘A woman’s work’, as they say, ‘is never done!’

Even when the brood has flown, the exhausted parents face challenges — they must replace their tattered worn-out feathers. They will need a pristine new set to get them through the winter. Stay-at-home birds will scrape out a precarious living at the mercy of the weather. Migrants lay on fat to fuel their dangerous, energy-demanding, journeys south. There are no free lunches for birds; it’s ‘all hands to the pumps’ throughout the year. Devoting all their attention to the activity in hand is essential.

Or is it?

An American woodcock, tagged with an GPS transmitter, sits on her nest in Saint-Augustin, Québec, Canada, as a study collaborator verifies the nest
An American woodcock, tagged with an GPS transmitter, sits on her nest in Saint-Augustin, Québec, Canada, as a study collaborator verifies the nest

It’s been suggested that there’s an exception to the rule. ‘Itinerant breeding’, where a bird interrupts its migration to nest en route, is suspected, although not proven, in about half a dozen species.

The American woodcock is a prime suspect: males engage in spectacular flight displays, known as ‘roding’, at locations along their migration routes. The cocks don’t stake out territories, so they must be trying to impress females. Why? Also, many females arrive at their nesting locations in the US and Canada late in the season. What delays them?

Colby Slezak holds an American woodcock chick at the Arcadia Management Area in Exeter, Rhode Island
Colby Slezak holds an American woodcock chick at the Arcadia Management Area in Exeter, Rhode Island

Colby Slezak, from the University of Rhode Island, fitted GPS tags to more than 200 female American woodcocks and tracked them. Monitoring the movements of individual birds on his computer, he found that females halt for extended periods during migration. When the locations of these stop-overs were checked out, the birds were found to be nesting. An itinerant female having fledged her brood, would continue her journey for a further 100 to 1,500km, and nest again.

Life-history traits and ecological conditions related to the occurrence of a rare breeding strategy, itinerant breeding, in migratory birds
Life-history traits and ecological conditions related to the occurrence of a rare breeding strategy, itinerant breeding, in migratory birds

This, it’s claimed, is the first conclusive demonstration of itinerant breeding. The behaviour has some advantages. Nesting becomes feasible earlier in the faster warming south and can be repeated, as conditions improve, further north. This effectively extends the breeding season and reduces the demands of long-distance migration. Also, birds can adjust their breeding strategy to cope with unexpected weather changes.

The woodcock’s way of life facilitates the practice. Like our Irish species, American ones are promiscuous and into casual sex. A male will perform his extraordinarily slow flight display, land near a receptive female, and mate. These cryptically camouflaged ground-nesting birds have eyes in the back of the head to spot approaching enemies. She lays relatively small eggs for her size, so that she will have the resources to nest repeatedly on her journey. The birds do not form long-term bonds, nor do potential fathers stick around.

Our Eurasian woodcocks, although larger, are close relatives of the American species. Migrants come to Ireland from Scandinavia and Russia, which raises an intriguing question? Do they also indulge in itinerant breeding along the way?

More in this section

Revoiced

Newsletter

Had a busy week? Sign up for some of the best reads from the week gone by. Selected just for you.

Cookie Policy Privacy Policy Brand Safety FAQ Help Contact Us Terms and Conditions

© Examiner Echo Group Limited